Mosselen met venkel en mediterrane kruiden

Mosselen met venkel en mediterrane kruiden

Het mosselseizoen staat voor de deur en wij zijn daar wel heel erg blij mee! 

Wij eten tijdens de zomermaanden veel te veel mosselen. Bijna elke week belandt er een grote kom op tafel. Moesten ze maar niet zo lekker zijn! Je kunt ze bovendien op honderden manieren klaarmaken, dus ze gaan nooit vervelen. 

Op dit moment kan je al hangcultuur mosselen krijgen bij de visboer, maar binnen een week of twee zijn de lekkerste bodemcultuur mosselen weer van de partij. De mosseltjes met creme van venkel en pastis deden het heel goed als voorgerecht in ons restaurant. Daarom vormden ze het uitgangspunt voor dit recept, dat we maar al te graag delen met jullie, onze trouwe lezers. Zo krijgen jullie alvast een voorproefje van ons kookboek Bowl Food (Lannoo) waarmee jullie vast en zeker kunnen scoren!

Dit is een leuk en simpel voorgerechtje dat je in een paar minuten op tafel kunt zetten. Serveer met wat brood en klaar! Of verdubbel de hoeveelheden en serveer de mosselen als hoofdgerecht met verse pasta of frietjes.

Tip: Het geheim van dit recept is de gezouten roomboter die je aan het einde door de mosseltjes roert. To die for! Maak jouw versie van dit gerecht extra speciaal door je eigen roomboter met verse kruiden en chilipeper te bereiden!

Zin in meer?

'Bowl Food' is o.a. verkrijgbaar bij Standaard boekhandel, bol.com, Fnac en Makro

© HEIKKI VERDURME

MOSSELEN MET VENKEL EN MEDITERRANE KRUIDEN

4 PERS. - VOORBEREIDEN 15 ' - BEREIDEN 10 ' - super easy

Wat heb je nodig?

 • 1,5 kg mosselen
 • 1 grote ui
 • 1/2 venkelknol
 • 60 g gezouten roomboter
 • 1 teentje knoflook, fijngehakt
 • 1 tl venkelzaad
 • 2 takjes citroentijm
 • 1 takje rozemarijn
 • 1/2 rode chilipeper, fijngehakt
 • (optioneel)
 • versgemalen zwarte peper
 • 60 ml pastis
 • 120 ml witte wijn
 • 8 kerstomaten, gehalveerd
 • 4 el bladpeterselie, grof gehakt
 • mandoline of scherp mes

Hoe ga je te werk?

 1. Spoel de mosselen onder koud stromend water. Verwijder de baarden en maak de schelpen schoon met een keukenmesje. Gooi de schelpen die niet opengaan meteen weg.
 2. Schil de ui en maak de venkel schoon; verwijder het venkelgroen en bewaar dit voor het garnituur. Snijd de venkelknol en de ui in flinterdunne plakjes met een mandoline.
 3. Zet een grote pan of speciale mosselpan op het vuur en fruit in 1 eetlepel boter de ui samen met de venkel, de knoflook, de venkelzaadjes, de citroentijm, de rozemarijn en de chilipeper. Breng op smaak met versgemalen peper.
 4. Blus met de pastis en de witte wijn. Voeg dan de mosselen toe en laat ze even meestoven.
 5. Doe de kerstomaten, een deel van de peterselie en de rest van de roomboter in de pan en leg het deksel erop. Laat een paar minuten stomen. Schud af en toe met de pan. Wanneer alle schelpen open zijn, zijn de mosselen gaar.
 6. Schep de mosselen en groenten in bowls en giet er een soeplepel mosseljus bij. Bestrooi met nog wat fijngehakte peterselie en een takje venkelgroen. Serveer met een paar sneetjes vers stokbrood.
 7. Bon Appétit!
So much tapas, so little time!

So much tapas, so little time!

We 💕 Extrema Outdoor BE!

We 💕 Extrema Outdoor BE!