Homemade Habanero cocktail bitters

Homemade Habanero cocktail bitters

It's cocktail o'clock, our favourite time of day :)

In onze toekomstige zaak willen we enkele originele cocktails op de kaart zetten. Daarom experimenteer ik geregeld met een aantal kruiden en ingrediënten om een extra touch te geven aan een drankje. Vandaag probeerden we een nieuw recept voor zelfgemaakte cocktail bitters en maakten we enkele flesjes gember- en honingsiroop

Little drops = big flavours

Wat zijn bitters? Bitters zijn eigenlijk het kruidenrekje waaruit je kiest in de cocktailwereld. Het zijn rijke kruidige mixen op basis van alcohol, geïncasseerd met aromatische plantenextracten en kruiden en geven een nieuwe dimensie aan je drankje. Ze zijn essentieel in bepaalde cocktails zoals de Manhattan, Old Fashioned en de Sazerac en geven net die extra touch aan je creatie.

Vroeger werden bitters gebruikt als medicijn en verkocht in apotheken. Tegenwoordig is het al lang geen medicijn meer, maar vind je ze in de meeste supermarkten en online shops als smaakmaker voor cocktails. Een klein druppeltje heeft een hele sterke smaak, dus barmannen gebruiken maar een kleine hoeveelheid om een cocktail af te werken. 

Enkele bekende merken bitters zijn Peychaud's, Bittermens, Fee Brothers en Angostura. Die laatste ken je waarschijnlijk wel he? De naam verwijst naar de havenstad waar de bitter voor het eerst werd geproduceerd, Angostura in Venezuela. Angostura bitters tellen maar liefst 40 tropische kruiden en plantenextracten. Ze worden vaak gebruikt in bekende cocktails zoals de Cuba Libre en de Manhattan. De exacte formule is of course, top secret. 

Spicy Habanero bitters

Habanero bitters

Omdat experimenteren wel een keer leuk kan zijn en vele bitters een aardig prijskaartje hebben, probeerde ik een bitter te maken met Habanero pepers. Ik hou wel van een spicy toets in mijn cocktails dus ging meteen aan de slag! Eigenlijk komt het er op neer om wat te experimenteren met de smaken en de kruiden en het geheel enkele dagen tot enkele weken te laten trekken in alcohol met een gehalte van minimaal 50%. 

Het resultaat weet ik je dus binnen twee weken te vertellen ;)

 

RECEPT

Wat heb je nodig?

 • 5 habanero pepers, in vieren
 • 2 tl kruidnagels
 • 1 el allspice
 • 10 groene kardemompeulen
 • 5 zwarte kardemompeulen
 • 4 kaffir limoenblaadjes, vers of gedroogd
 • 3 stuks steranijs
 • zeste van citroen
 • 1 liter alcohol, bijv. wodka
 • cassia schors: optioneel

Hoe ga je te werk?

 1. Kleur de kardemompeulen, kruidnagels, allspice en steranijs in een droge pan met anti-aanbaklaag.
 2. Stamp de kruiden grof in een stamper en vijzel.
 3. Neem een bokaal of weckpot en doe de gestampte kruiden samen met de pepers, limoenblaadjes en citroenzeste in een bokaal.
 4. Overgiet het geheel met de alcohol en sluit de bokaal.
 5. Schud goed.
 6. Laat de bitters enkele dagen tot twee weken trekken en schud de bokaal dagelijks.

  Tip: Je kan de vloeistof af en toe eens proeven door enkele druppels in een glas water te doen. Als je de kruiden erg goed proeft, zijn de bitters klaar. Dan kan je ze in kleine druppelflesjes doen en gebruiken in je lievelingscocktails.
Location is everything

Location is everything

Het Feestmenu