Indische kipcurry met chutney van kokos

Indische kipcurry met chutney van kokos

Vandaag is het de zoveelste regenachtige dag op rij, dus het lijkt me een ideaal weertje om lekker binnen te blijven en je in de zetel ploffen met een heerlijk stomende bowl met curry. Bovendien een ideale kans om de laatste afleveringen van De Slimste Mens in te halen ;)

Een curry is eigenlijk super simpel om zelf te maken. Ik hou enorm van Thaise, Vietnamese en Indonesische curry's. Een zelfgemaakte specerijenmix zorgt voor een authentieke smaak die je in no time helemaal mee naar Azië vervoert. Ook in India vormen specerijen het hart van de Indiase keuken en zorgen ze voor de unieke smaak en geur  van de gerechten.

Men zegt wel eens dat je meer soorten keukens in India hebt dan in de rest van de wereld. Elke hoek van het land heeft haar eigen specialiteiten en daar zijn de Indiërs enorm trots op. Je merkt die diversiteit ook aan de vele regionale verschillen. Elke regio kent er zijn eigen tradities, recepten, festivals, dialect en kleding. Wat mij natuurlijk het meest interesseert, zijn de vele typische gerechten die in elk gezin van generatie op generatie worden doorgegeven. 

Een boek dat mij meer heeft geleerd over de voedselcultuur in India, is dat van Pushpesh Pant. Zijn boek 'India' verzamelt meer dan 1000 traditionele familierecepten die je een mooi overzicht bieden van de rijke Indische cultuur. Je vindt er talloze recepten voor ingemaakte groenten, specerijenmixen, chutneys en curry's. Bovendien krijg je uitleg over specifieke Indiase ingrediënten, kooktechnieken en de culinaire geschiedenis van het land. 

Deze week testen we de kipcurry uit de regio Chettinad in de staat Tamil Nadu. Hoewel de meeste inwoners van Tamil Nadu vegetarisch zijn, eten ze in Chettinad wel graag een stukje kip of vlees. Ook is er geen maaltijd compleet zonder een lekkere kokoschutney. Wij kozen voor een pikante chutney van kokos en een kom lekkere gestoomde rijst met limoen als bijgerechten. Heerlijk op een koude herfstdag als vandaag.

Krijg je het water al in de mond? 
Probeer het zelf een keer met onderstaand recept!

RECEPT

Wat heb je nodig?
voor 4 personen

 • 4 el kokosrasp of -poeder
 • 2 tl maanzaad
 • 1 tl venkelzaad
 • 1 kaneelstokje
 • 3-4 groene kardemompeulen
 • 2-3 kruidnagels
 • 1 tl gemalen kurkuma
 • 1 tl komijnzaad
 • 125 ml zonnebloemolie of ghee
 • 1 grote ui, in fijne ringen gesneden
 • 2,5 cm gember, fijngesneden
 • 4 a 5 tenen knoflook, gehakt
 • 1 el chilipoeder, of naar smaak
 • 4 a 6 groene chilipepers
 • 1 kip van 1 kilo, in stukken
 • 2 tomaten, gehakt
 • sap van 2 limoenen
 • 1 takje verse of gedroogde curryblaadjes
 • zout
 • bosje koriander
 • 500g gestoomde of gekookte basmatirijst

Hoe ga je te werk?

 1. Doe de helft van de kokos, het venkelzaad, het maandzaad, kaneel, kardemom, kruidnagels en kurkuma in een blender en hak er een gladde pasta van. Voeg zo nodig wat water toe.
 2. Verhit de olie in een grote pan en bak de uitjes ongeveer 5 minuten tot ze goudbruin zijn. Voeg de gember, look en chili toe samen met de zelfgemaakte specerijenpasta. Roerbak het geheel 1 a 2 minuten. 
 3. Voeg de stukken kip toe en bak nog eens 5 a 7 minuten. 
 4. Voeg de gehakte tomaten toe en bak enkele minuten, tot het vocht verdampt is. 
 5. Giet 500ml waterbij en breng op smaak met wat zout. Voeg de curryblaadjes toe en laat de kip een halfuurtje sudderen op een zacht vuur, tot ze gaar is. 
 6. Roer er het sap van een limoen doorheen en garneer het gerecht met gehakte koriander.
 7. Maak een chutney door de andere helft van de kokos samen met het komijnzaad, de groene chilipepers en wat koriander te blenden. Voeg eventueel wat water toe en kruid af met wat zout en limoensap.
 8. Serveer de curry met de gestoomde rijst en chutney van kokos.

Tip: Hou je niet van chilipepers of van bepaalde groene kruiden als koriander? Pas het recept dan aan naar je eigen smaak. Met curry's kan je eindeloos experimenteren tot je jouw favoriete kruidenmengeling hebt gevonden. Happy cooking! 

Fiesta in Sevilla

Fiesta in Sevilla

Aloha!

Aloha!