HIP WITH HENNA

HIP WITH HENNA

henna.jpg

Ink?

Meer en meer mensen houden van inkt op hun lichaam. Ook wij denken er stiekem wel eens over om een tatoeage te laten zetten. Een tattoo is namelijk erg mooi en de mogelijkheden zijn eindeloos. Het is wel enorm pijnlijk en heel erg duur. De laatste tijd moet het ook allemaal groot, zwart en opvallend zijn, denk maar aan de blackout tattoos van de laatste jaren... heavy stuff! 

Blackout tattoo

Toch vinden veel vrouwen een kleine, elegante tattoo op een mooie plaats toch nog altijd heel mooi. 
Wil je graag een tattoo? Denk er dan lang en goed over na en ga voor iets origineels, waar je later geen spijt van zal hebben. Je hebt ten slotte maar een lichaam! 

Maar wat als...

 • je nog geen idee hebt van wat je wil?
 • je tien tekeningen mooi vindt? 
 • je geen tattoos mag dragen op je werk?
 • je eigenlijk nog helemaal niet klaar bent voor een tattoo?

Tijdelijke Tattoos

Voor diegenen onder jullie die nog twijfelen, heb ik goed nieuws! Er zijn ook alternatieven voor tatoeages that look just like the real thing! Ik heb het dan niet over de tijdelijke tattoos in zwart, goud en zilver die je het voorbije jaar op de zomerfestivals kon spotten (hoewel er hier wel erg leuke exemplaren te vinden zijn) maar over het superhippe henna.

Wat is henna?

Henna is een plantenextract dat gemaakt wordt van de gedroogde bladeren van de hennastruik. Henna werd oorspronkelijk voornamelijk in het Midden-Oosten en India gebruikt om het lichaam te versieren, maar steeds meer westerse vrouwen vinden het mooi. Even Queen B loves her dose of henna! De laatste trend op instagram is #wittehenna, supermooi!

Gallery Block
This is an example. To display your Instagram posts, double-click here to add an account or select an existing connected account. Learn more

 

Pure henna is verkrijgbaar in poedervorm en is groen van kleur. In combinatie met andere plantaardige kleurstoffen kan de henna een kleurtje krijgen. Dit is volkomen veilig. Pas wel op voor zwarte henna! Dit is natuurlijke henna die gemengd wordt met allerlei chemische substanties, zoals parafenyleendiamine (PPD). Hierdoor krijgt de henna een diepe, zwarte kleur. Deze stof wordt als vervanging gebruikt van het dure, veilige indigo-extract. Erg veel mensen zijn allergisch aan PPD en krijgen last van rode plekken, jeuk en eczeem. Een goed alternatief voor zwarte henna is HennaGlam of Jagua, waarover later meer.

Henna: How to

Pure henna is verkrijgbaar in poedervorm en is groen van kleur. Je moet het groene poeder mengen met water en daarna kun je het gebruiken voor het aanbrengen van lichaamsversieringen. Twintig minuten na het aanbrengen van de versiering kan je de henna tekening fixeren met suikerwater. Hierdoor zal de tekening beter blijven waardoor deze langer kan drogen. Hoe langer je de versiering op laat hoe donkerder de tekening wordt.

Henna laat je best minimaal 12 uur drogen op de huid. Je kan de tekening afdekken met wat watjes en plasticfolie en zo gaan slapen. Als de henna droog is krab je de gedroogde tekening er af. Dit doe je zonder water te gebruiken. Henna versieringen mogen 24uur lang niet in contact komen met water voor de kleurontwikkeling. Smeer de tekening in daarna met een verzorgende olie. 

Na 12 uur zal je tekening al donkerder kleuren en na 48 uur zal de kleur optimaal zijn. Hoe minder de tekening in contact komt met water hoe langer ze mooi blijft. Dit betekent natuurlijk niet dat je je niet mag douchen ;) Henna versieringen blijven meestal 2 tot 4 weken.

Er zijn enkele vuistregels bij het uitkiezen van het soort henna dat je wil gebruiken:

 1. Je moet altijd verse henna gebruiken. Je kan het kopen in poedervorm of al voorgemaakt in henna cones (kegelvormige tubes). Het probleem met de voorgemaakte hennapastas is dat 3 dagen na aanmaak de hennapasta haar kleur verliest. Bestel je het online raden ze je aan het direct in te vriezen. Je kan henna 3 maanden in de vriezer bewaren, maar eenmaal ontdooit kan deze niet meer worden ingevroren. Ik heb gekozen om met de poedervorm te werken. Je kan na opening de hennapoeder bewaren in een luchtdichte doos op een donkere plaats.
   
 2. Gebruik steeds henna die geschikt is voor het lichaam. Dit betekent dat het hennapoeder gemaakt wordt van de bovenste bladeren van de plant en hierdoor een erg hoge kwaliteit heeft. Dit soort henna kleurt ook veel beter, wat nodig is als je het op je lichaam wil gebruiken. Dit betekent ook dat de henna 100% puur en natuurlijk is, zonder toegevoegde chemische stoffen of pesticiden die irritaties met zich mee kunnen brengen. Vraag dit zeker na in de winkel of de henna die je wil kopen geschikt is voor het lichaam en enkel natuurlijke ingrediënten bevat.
   
 3. Kies een soort die heel fijn gezeefd is. Een goed gezeefd hennapoeder zorgt voor een goede, gladde pasta. Zelf zeven wordt niet aangeraden, gezien je daardoor veel poeder verliest

Aan de slag met henna.

Ik ging ook aan de slag met henna. Ik ontdekte dat er heel wat factoren zijn die meespelen bij het maken van je eigen hennapasta. Je kan bijvoorbeeld je henna poeder extra zeven voor gebruik met een heel fijne neteldoek of een oude panty. Ook mag de pasta niet in aanraking komen met een metalen lepel, dus roer je best met eentje van plastic.

Nog steeds experimenteer ik met verschillende henna recepten om de juiste dikte te bekomen. Dit is belangrijk voor het plaatsen van de versieringen. De juiste consistentie van henna herken je door met een lepel door de pasta te gaan. Als je een lange draad omhoog kan vormen zonder dat deze breekt, heb je de juiste dikte. Mij is het nog steeds niet gelukt om de perfecte pasta te bereiken. Toch heb ik met mijn voorbije pogingen al enkele mooie versieringen kunnen aanbrengen (zie hieronder).

My advice: Practice makes perfect! 

 
SALTIE - Sandwich heaven

SALTIE - Sandwich heaven

Thai spiced pumpkin soup ♥

Thai spiced pumpkin soup ♥