Healthy Mushroom Quinoa

Healthy Mushroom Quinoa

De tijd van leuke zomerfeestjes en gezellige barbecues met pastasalades, rijstgerechten en lookbroodjes is helaas voorbij. En waarschijnlijk heb jij, net zoals ik, veel meer van die lekkernijen binnengespeeld dan goed voor je is. Geen probleem natuurlijk, we all love Summer food...maar nu merk ik toch een iets minder resultaat van al dat lekkers op de weegschaal...

Hoewel ik elke dag brood en pasta kan eten, weet ik dat het soms beter is om te kiezen voor een koolhydraatarm alternatief. Zeker nu het echt wel tijd is om die vakantiekilo's weer weg te werken. En hoe kan je dat beter doen dan met een yummy gerecht rijk aan proteïnen? Lekker & gezond!

Healthy me = Happy me

Kien-wa. Yep, zo spreek je het dus uit. Quinoa lijkt wel op graankorrels maar eigenlijk zijn het supergezonde zaadjes van de quinoa-plant. Het vindt haar oorsprong in Zuid-Amerika en wordt al eeuwenlang geteeld in Peru en Bolivia. De zaden zijn glutenvrij, hebben een laag vetgehalte en zijn rijk aan vezels, eiwitten, vitamine B2 en mineralen zoals magnesium, koper en ijzer. Kortom: een prima afwisseling voor rijst en pasta.

Ook champignons zijn rijk aan vitamine B. Er zit zelfs een kleine hoeveelheid B12 in champignons, een vitamine waarvan men altijd dacht dat het alleen in dierlijke producten te vinden is. De groente zit bovendien vol met anti-oxidanten zoals mangaan, zink en seleen. Dit betekent dat het eten van champignons goed is voor je hart, immuunsysteem, bloedsomloop en het je zelfs beschermt tegen hartinfarcten en kanker.

 

RECEPT

Wat heb je nodig?
voor 4 personen

                                                 INGREDIENTEN

 • 400g bospaddestoelen of champignons
 • 4 sjalotten
 • 2 teentjes look
 • 1,5 liter groente- of kippenbouillon
 • 250g quinoa
 • 80g pijnboompitten
 • verse peterselie of kervel
 • extra vergine olijfolie of truffelolie
 • 20g boter
 • 100g Parmezaanse kaas
 • Santa Maria kruidenmix - Scandinavian Forest
 1. Maak 1,5 liter groentebouillon. Verhit een koekenpan en rooster de pijnboompitten goudbruin. Zet opzij.
 2. Pel en versnipper de sjalotten en de look
 3. Veeg de champignons schoon met keukenpapier of een borsteltje en snijd of scheur ze in plakjes.
 4. Snijd de peterselie of kervel fijn en zet opzij
 5. Verhit in een grote koekenpan 2 el boter. Fruit de ui en knoflook 2 minuten zachtjes aan. Voeg de quinoa toe en giet er de bouillon over. Kruid af met peper en zout. Roer goed en laat het geheel sudderen op zacht vuur tot bijna al het vocht is opgenomen door de quinoa. Herhaal dit proces ongeveer 15 minuten lang, tot de quinoa beetgaar is. Blijf steeds goed roeren.
 6. Bak de paddestoelen kort op hoog vuur in een koekenpan met wat boter en kruid met peper, zout en de kruidenmix. Je kan ook je eigen mengeling van jeneverbes, rozemarijn, tijm en peper maken.
 7. Blus de champignons af met wat bouillon en voeg de verse kruiden toe. Meng het geheel met de quinoa en bestrooi rijkelijk met de pijnboompitten, vers geraspte parmezaan en verse kruiden. Werk af met wat extra vergine olijfolie of truffelolie.
Feelgood Friday

Feelgood Friday

SALTIE - Sandwich heaven

SALTIE - Sandwich heaven